Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Julotta och ändrade planer

25 Dec , 2016, 13.28 prastfreddi

 

Juldagen har grytt i Svartbäck.

Att fira jul som präst betyder oregelbundenhet för familjen. Det betyder att rutiner lyser med sin frånvaro. I år ser julen ut på ett visst sätt, nästa år antagligen på annat sätt

Julafton var jag visst ledig, det vill säga jag hade inga uppdrag åtminstone. Efter julgröt vid halva dagen hos mina föräldrar så blev det julbön i en smockfull S:t Jacob på Drumsö. Julafton firade vi med den egna familjen och med sådan mat som vi gillar, så ja stekte bland annat blinier. Ärligt talat så saknar jag inte julmaten.

Julstämning hemma i den heliga stunden. Alla sova endast pastorn är vaken.

Juldagsmorgonen är alltid speciell att vakna upp till, stillheten och tystande bidrar till min känsla av helighet. I år hade jag julottan i Svartbäck-Spjutsunds skärgårdskyrka. Vägen till Svartbäck var ganska tung eftersom all nattens nederbörd hade fryst på. I billjuset gnistrade iskristallerna så vackert och då och då när jag provbromsade kända jag av att mina friktionsdäck inte hade grepp om vägen.

Nå väl framme i Svartbäck kändes det bra. 32 personer hade valt att fira den här underbara stunden tillsammans. Min predikan vilade ganska långt de uppenbarelser som heliga Birgitta hade haft på sitt besök i Betlehem 1372. Väldigt mycket av vår uppfattning om vad som skedde i stallet den där natten har sitt ursprung i vad som Birgitta menat att hände.

Som brukligt så blev det glögg och supergoda pepparkakor med kantorn Mikael och kyrkvärdarna efteråt.

Väl i bilen pep det i telefonen och det kom ett meddelande där det stod att yngsta sonen har magsjuka…

Så nu åkte bara 3/5 av familjen till Ekenäs för att fira jul med mina svärföräldrar. Dessutom var jag tvungen att ge återbud till våra vänner som vi brukar spela brädspel på juldagskvällen med.

Imorgon ny dag med julsånger och läsning i Domkyrkan.

 

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *