Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Keikka annanstans

30 Dec , 2016, 12.31 prastfreddi

 

Nu och då kan jag få en direkt fråga om jag kan tänka mig att sköta ett dop eller en vigsel i mina hemknutar (Helsingfors). Det är ju alltid smickrande men det är inte så enkelt.

Om jag tar hand om en förrättning utanför den egna församlingen (Domkyrkoförsamlingen) så måste det ske på min fritid. Jag kan inte och får inte ta betalt för det – så om jag ”bränner” en av mina få lediga lördagar på ett dop så är det helt pro bono.

Så ingen präst i arbetsförhållande inom kyrkan får ta emot ”bruna kuvert” – det är fel. Undantaget är ju dock reseersättning, km arvode. Pensionerade präster och präster som inte arbetar inom kyrkan kan få ett litet arvode för sina tjänster.

I Finland hör vi till kyrkan enligt var vi bor. Församlingen på ett område är skyldig att sköta de förrättningar (dop, vigsel, jordfästning) som sker på området. Därför viger vi t.ex. i Borgå ganska många Helsingforsare i Domkyrkan sommartid.

, , , , ,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *