Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Lux Bad eller missade möten

9 Jan , 2017, 21.44 prastfreddi

 

Kön ringlar in till kryptan – här är det något på gång – eller så inte.

Under flera år har man i Helsingfors bjudit på Lux Helsinki – olika ljusinstallationer som ofta kretsat kring Helsingfors domkyrka. Det är trevlig stund ute med allamöjliga finurligheter som man kan gör med ljus.

Fluoricerande färger målade på tunt tyg – upplyst med UV lampor.

 

Idag, på sista dagen, tog vi oss in till centrum för att förundras över konstnärers genialitet. Det var fint, men min förundran går idag till Kyrkan i Helsingfors – eller varför inte hela kyrkan.

Under Domkyrkan i Helsingfors finns en underbar krypta. Dörren står öppen och folket strömma in i tegelvalvskatedralen. Halvvägs till altaret kommer en upprörd ung kvinna och säger uppgivet att här är inget Lux Helsinki evenemang och dessutom stänger vi just.

Domkyrkan belyst med fina rörliga bilder

Varför inte utnyttja det att tusentals nyfikna människor trampar förbi kryptan. Ta in dem bjud på det ljuset som inte är från glödlampa, ljusrör eller led. Bjud på det levande ljuset som ger hopp, ljuset som lyser också när strömkablarna är hoprullade.

Kyrkan skulle ha en ypperlig chans att skapa fina möten – det är inte så ofta som folket bara strömmar in genom dörren utan vackraste julsånger eller manskör eller annat jopp-hej-di.

När vi gjort U-svängen i kryptan och är på väg ut i januari rusket står kvinnan och beklagar sig vid dörren – hon tjatar om att det inte finns några ljusinstallationer i kryptan. Jag kan inte låta bli att säga att hon har det största ljuset ever never här i kyrkan.

Fiat lux!

, , , ,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *