Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

UK i backspegeln

23 Jan , 2017, 23.07 prastfreddi

 

Det blev en ganska tung helg med Ungdomens kyrkodagar på Stiftsgården Lärkkulla. Tung kanske främst på grund av att sömnen blev ganska kort inte för att det är tungt att få hänga med stiftets framtida ansvarsbärare.

Jag var alltså UK-präst, med ansvar för andakter och själavård i samband med evenemanget.

Jessica och Patricia Högnabba delar ut nattvard i söndagens mässa. Foto Linda Leskinen

Vad minns minns jag?

Gemenskap glädje återseende. Många ord, konservativa påhopp.

Röstning i plenum foto Henna Liljeström

Det var cirka 150 delegater (unga i åldern 15-30) plus deras stödtrupper som samlades på Stiftsgården. Många har knutit band tidigare och antagligen knöts det många fina band under dagarna. Olika unga från olika sammanhang samlas kring sin kyrka och dess tro – det är en ganska så häftig sak.

Många skratt hörde jag under dagarna, många leenden och försonande ord. Uppmaningar till att höra in den andra, strävanden om att förstå hur den andra tänker.

UK-bandet spelade på andakter, sing-in och i mässan. Foto Linda Leskinen

För vissa var det första gången de var på UK för någon annan var det 12 gången. Lite som ett större släktkalas kanske. Det har sina risker. Jag tror att alla som är på kalaset känner sig tillhöra släkten, men de som för en del kan de verka som en sluten krets – gemenskapen har alltid en avig sida som borde utmana alla att vara öppna.

Plenum är UK:s kärna. I sann parlamentarisk form diskuterar man och röstar man om förslag. Det blir många talturer och kommentarer. Vissa fattar sig kort, andra broderar, vrider och vänder på saker.

Röstning Foto Linda Leskinen

Presidiet leder plenum. Foto Linda Leskinen

Bland delegaterna fanns en del som representerade en traditionell bibelsyn. Unga bibelsprängda manliga retoriker som tog sin chans att upplysa om vad synd är. Stundvis struntade i att hålla sig till sak eller rimliga tider på talturerna.

Jag respekterar deras syn, men i inte det att de inte ville vara försonliga och söka vägar vidare, utan främst verkade utnyttja situationen för att visa hur rätt de har och hur fel andra tror. Få försök att fundera hur man kan gå vidare, fast jag har också har en cementerad liberal syn på tro – så där står jag väl i det andra diket.

Ganska många frågor landade i debatterande om vad som står i Bibeln. Hetast blev frågan om församlingar skall låna ut sina utrymmen för vigselfester av samkönade par med samma villkor som vid vanliga vigslar.

Debatten blåstes av på lördag pga tidsbrist. Det var ganska rosiga kinder på en del delegater – våra första gångs delegater var  upprörda. På söndagen dök biskop Björn upp, antagligen oplanerat och lade fram sin syn och ifrågasatte teologiskt många av de bibelställen som kvällen innan används som slagträ för den rätt läran.

Benjamin Häggblom och Ina Laakso fungerade som värdar för UK 2017. Foto Linda Leskinen

Jag var på mitt andra UK och jag kan konstatera att det är en så bra grej som bara vi Borgå stift har. Nästa år fyller UK 50.

, , , , , , ,

Läs också

4 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Du skulle mer än gärna fått komma å prata med oss ”konservativa” under UK, och framföra din kritik rakt till oss. Och även diskutera kring dessa svåra frågor. Istället för att ge oss en känga här…
  Ps. Vi försökte påpeka att vi inte själva har sanningen, och istället lyfta fram var vår kristenhet får den ifrån. Från Sanningen personifierad (Jesus), och Guds Ord.

 2. prastfreddi skriver:

  Förlåt nu MEN det påhopp, bibelciterande och insinuerande om synd är inte konstruktiv enligt min uppfattning. Det att man gömmer sig bakom en ordagrann tolkning av Bibeln utan att se människan och kärleken är fegt enligt mig. Ingen av oss följer Bibeln till punkt och prickar, både du och jag väljer.
  Jag är fullt övertygad om att de homo- bi- och transsexuella delegaterna upplevde sig synnerligen kränkta över de ord som yttrades från talarstolen. Begreppet ”religiös våldtäkt” hörde jag nämnas utanför plenisalen när dina kompisar läste bibeln för delegaterna och förklarade.
  Speciellt gravt är det om en kyrkligt anställd person låter förstå att de som har en annan sexuell läggning är syndare.
  Om inte människor som älskar varandra inte behandlas likvärdigt oavsett av kön kan jag inte ta det – sorry

 3. Daniel Norrback skriver:

  Freddi: Är vi inte alla syndare? Både homo- och heterosexuella. Om det inte är ok att citera Bibeln på ungdomens kyrkodagar undrar jag nog vart vi är på väg? Alla kan vi känna oss kränkta ibland. Tydligen är det ok att kränka konservativa kristna? Jag som själv deltog i UK måste säga att jag inte det förekom ett endaste ”påhopp”, varken från konservativt eller liberalt håll. Tycker debatten var saklig om dock känslosam ibland. Alla de konservativa unga killarna som uttalade sig i homofrågan var noga med att betona att de själva och vi ALLA är syndare inför Gud och i behov av Jesus och nåden. Det betyder dock inte att Gud välsignar syndiga gärningar. I år firar vi Luther. En man som liberalerna idag säkert skulle döma ut som ”bokstavstroende fundamentalist”. Låt oss ta till oss Luthers budskap: Skriften allena! Jesus säger att om vi älskar Honom håller vi fast vid Hans bud och Ord. Vi ska inte tro vi vet bättre än Guds Ord.

 4. Leo Byskata skriver:

  Hej Freddi! Jag uppskattar att du skriver som du tycker och tänker. MEN jag hade hellre sett att du kommit personligen och pratat med mig, med bibeln i handen, så kunde vi tillsammans studera vad som står i den. istället för att öppet stämpla oss som religiösa våldtäktsmän, från hemmasoffa på din blogg… Var jag inte tillräckligt tydlig om saken att jag hoppades verkligen på att folk skulle komma och tala med mig, så kunde vi samtala personligen ‘face to face’ om vad vi är som kyrka och vad vi står för? På det sättet kunde vi undvika att ha dessa diskussioner på internet.

  Om bibeln, så vill jag påpeka att det bör vara vårt högsta rättesnöre. ”Det vore idiotiskt att för en människas ord överge Bibelns ord.” – Du vet vem….

  Jag talar endast för mig själv. Trots att jag representerade ”ett läger” under UK. Jag citerade inte bibeln en enda gång under mina framförande. För jag har på känn att bibelns ord saknade auktoritet i salen var vi diskuterade dessa svåra frågor. Jag ville att vi skulle tala om vad vår kyrka är, vad den står för och varför?

  Och tack för en ny titel: ung manlig bibelsprängd retoriker…. Skall jag ta det som en komplimang?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *