Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Omöjligt!

20 Mar , 2017, 12.58 prastfreddi

 

På söndagen predikade jag i Domkyrkan. Vi är framme i tredje söndagen i fastan med temat ”Jesus segrar över ondskan”.

Texten kändes svår, vilket jag väl nämnde för min chef, domprosten i något skede. Han log och sade att han minns det speciellt bra eftersom han hade sin provpredikan för kyrkoherdetjänsten över just den här texten.

Han sade lovade sända predikan efter att jag predikat. Fick den igår kväll och konstaterade att det var en fin predikan som slutade med precis samma judiska legend som jag också utnyttjade. Nå vi hade antagligen nosat runt i samma böcker kring temat.

Här är alltså min predikan tredje söndagen i fastan:

PREDIKAN

19.3.2017

3s i fastan

Jesus segrar över ondskans makter

Joh. 12:37-43

Trots att Jesus hade gjort så många tecken inför dem trodde de inte på honom, ty profeten Jesajas ord skulle uppfyllas: Herre, vem har trott på det vi fick höra, och för vem har Herrens makt uppenbarats? De kunde inte tro, ty Jesaja säger också: Han har förblindat deras ögon och förstockat deras hjärtan, så att de inte kan se med sina ögon och förstå med sitt hjärta och omvända sig och bli botade av mig. Detta sade Jesaja därför att han såg hans härlighet, och det var om honom han talade. Ändå kom också många i rådet till tro på Jesus, men med tanke på fariseerna ville de inte erkänna det för att inte bli uteslutna ur synagogan. De älskade äran från människor högre än äran från Gud.

Idag är temat Jesus segar över ondskans makter. De två andra årgångarnas evangelier handlar om hur Jesus botar sjuka från demoner och onda andra.

Den här söndagen har sin plats i den fornkyrkliga kristna traditionen i förberedelse för påskdopet. Man döpte alltså en gång per år.

Just på tredje söndagen in fastan ägde exorcismen rum. Jesus drev ut onda andar och då gjorde man det med de som så småningom skulle döpas.

Nyligen satt jag och titta på två svenska illusionister eller mentalister

Brynolf & Ljung heter de här killarna som gör alldeles häpnadveckande saker i TV4

Bland annat höll ett par varandra om händerna och när de släppte greppet så stod den personen som den andra funderade på handleden.

Helt spooky

Varför?

Vi vill inte tro att det är möjligt att göra så fast vi ser det framför våra ögon.

Nu handlar ju det här om underhållning och fast det känns som om killarna skulle ha övernaturliga krafter vet vi att det inte är så.

Och här finns då en skillnad till det evangeliet som vi hörde idag.

Om Brynolf & Ljung har som uppgift att underhålla, förbrylla och roa med sina trix så har Jesus en mycket djupare och viktigare uppgift.

Han pekar på det som sker efter hans dö. En tid när inte mästare längre finns på plats för att genom att visa stärka folk i sin tro.

Biskop Erik har i sin andaktsbok ”För Dig – Andakter under ett helt år” rubricerat texten om detta med rubriken:

”Att inte kunna och att inte våga”

Biskop Erik talar om de människor som helt enkelt inte kan tro och den andra gruppen som inte vågar tro.

Att kunna tro på något handlar ju om att våga lita på att något är sant. Om det handlar om att mäta en liter vatten eller hur långt det är från altaret till ytterdörren är det en ganska enkel match, men när det kommer till saker som att hela sjuka, gör vatten till vin eller att lämna dödsriket bakom sig blir det svårt.

Någon kan säga att det kan jag helt enkelt inte tro på.

Har finns ingen vilja att ta till sig det som Jesus är här för förmedla. punkt.

Den andra gruppen som biskop Erik nämner är det som inte vågar tro. De som av en orsak eller annan har tappat hoppet om de som Jesus har lovat oss.

Kanske en besvikelse på Gud.

Jag har mött några människor som förlorat en förälder vid unga år – utan någon logisk förklaring och bland dem har jag just stött på den här tanken om att man inte kan lita på Gud.

Brist på bevis och besvikelse kan föra en person bort från den gemenskap som Gud erbjuder oss genom sin son Jesus Kristus.

Vad kan vi göra åt det då?

(paus)

Jag skulle villa formulera dagens lite om: Med Jesus segrar vi över ondskans makter

Vi kan visa på Jesu handlande i historien genom Bibeln, men vi kan också visa på hur Jesus verkar mitt bland oss – också nu.

Samtidigt så är kan vi inte tvinga någon att tro, tro är en gåva som föds i var och en om vi ger tron en chans.

Att se de goda i en annan människa är en bra början.

Jag skall avsluta med en judisk legend:

En rabbi frågade sina lärjungar när man kunde säga att dagen kommit? När natten är förbi? När är det gryning?

Lärjungarna grubblade på den konstiga frågan och serverade olika förslag. Tex. att natten är förbi när man kan skilja får från en hund, en häst från en åsna osv.

Men rabbin godkände inte svaren, tillslut gav han svaret.

Natten är förbi och dagen har kommit när du ser din medmänniska i ansiktet och i honom eller henne igenkänner din broder eller syster. Då har det blivit ljust i ditt liv. Till dess lever du i mörker

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *