Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Förbannat helig statistik

19 May , 2017, 07.45 prastfreddi

 

Jag vet att jag inte är den enda själen på den här jorden som ondgör mig över statistik. Egentligen tycker jag om kurvor och staplar, speciellt om de pekar uppåt men bakom alla statistik finns det där insamlande av data och andra uppgifter.

Vi som arbetar inom kyrkan har länge redan varit insamlingsorgan för centralorganisationen, lite i still med att: om jag ger dig Guds Ord så ger du mig din ålder, familjeförhållande och ekonomiska situation.

Jag har varit storsint och tänkt att centralorganisationen får avrunda och balansera mina svar, speciellt när jag brukar ge in min statistik bara en gång per år.

Nu är det annorlunda – jag är en statistisk torped försedd med insamlandets allra vassaste verktyg – och ett uppdrag av använda dem.

Vi är skyldiga att bokföra alla möten – så om du stannar upp mig i butiken för att berätta för mig hur det går så finns det ett fält för det också – med kryss i rutan.

Vi skall leverera vår uppgifter inom sex dygn.

Nå man har tagit hjälp av tekniken så i min telefon finns det en app. där jag kan gå in bokföra det jag gör.

Varför undrar jag undergivet?

Är det så att vår verksamhet inte är legitim ifall den inte bokförs?

Vill centralorganisationen visa för samhället att det finns liv i kyrkan?

Svenskarna brukar ropa till varandra att man skalla ”gilla läget” och för snälla mig betyder det att jag vill lära mig att tycka om den här omnipotenta (allsmäktiga) statistiken, fast jag tror inte att det är Gud som vill den än mindre ritat upp blanketterna.

Skulle Gud villa statistiken så här mycket så skulle Nya testamentet innehålla många fler anvisningar hur man bokför möten, sker det i livskriser eller vid brytningsskeden. Träffade du kvinnan vi Sykars brunn eller skedde mötet i församlingens utrymmen…

Att ”gilla läget” känns lite som om man har beställt en tröja från en webbutik som är för liten och istället för att skicka tillbaks tröjan den väljer man att banta in sig i rätt storlek.

Jag väntar med spänning när den ”nya” statistiken skall redovisas.

En kollega berättade förra veckan om hur hen i misstag bokförde 20000 personer på en pensionärsandakt och systemet svalde det men hull och hår.

Det bor en statistikängel i vårt kollegium

Hon har ett tålamod av stål.

Hon gör mig lugn

Och hon hjälper mig att förstå

allt det jag statistikför för dig

Che – che check

, , , , , , , , ,

Läs också

En kommentar

  1. En broder skriver:

    Broder. Den statistik som vår Fader behöver, behöver han inte fråga efter…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *