Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Du e helig!

8 Jun , 2017, 09.06 prastfreddi

 

Min mellersta son besökte Visby och domkyrkan där som en del av Johannes församlings hjälpledarutbildning. En vecka efter hemkomsten slängde han en bok på mitt arbetsbord och mumlade något i stil med att ”Du är kanske intresserad av det här”

Domprosten i Visby, Mats Hermansson, målar ikoner på gamla presenningar. Reformationsåret till ära har han publicerat en bok med sin konst i kombination med 111 tankar och funderingar kring kyrkan.  111 tankar. Om Livet – Gud och Människa heter boken.

”Alla är teologer” påminner Visby –Mats oss i ett de av 111 utkasten. Boken är intressant och lätt tillgänglig läsning som också kan användas som diskussionsunderlag. En skön påminnelse om vad kristen tro är när man lyft ut det som inte hör hemma i det kristna sammanhanget.

Men till ikonerna, för de talar stark till läsaren, och speciellt den ikon som mötte mig på sidan 23.

Publicerad med Mats Hermanssons tillstånd

En silhuett på en helt vanlig tant med handväska och en gloria kring huvudet.

Samma sekund som jag såg bilden gick tanken till att vi alla är skapade till Guds avbild och är unika och heliga.

Tanken går också till min mormor som i sin handväska hade mer redskap än det finns i en schweizisk armékniv, strumpbyxor, sockerbitar och allt vad man kunde behöva – och lite till.

I trosbekännelsen talar vi om ”de heligas gemenskap” och i den ingår den okända pensionären – svenska tanten, du och jag. I den gemenskapen är vi alla välkomna oberoende hurdana vi är på yttre och inre sidan.

Vi glömmer det ganska ofta att alla vi är avbilder av guds skaparglädje och kärlek, speciellt när vi talar illa om andra medmänniskor.

Mer konst på presenningar hittar du på www.presenningsikon.se

, , , , , ,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *