Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

”Helg å helg”

4 Nov , 2017, 14.26 prastfreddi

 

Idag är det Allhelgona dag – en klassisk då allt stannar – eller så inte!

Jag råkar vara ledig idag så jag tog en promenad in mot centrum av Helsingfors. Ganska fort märker jag på antalet bilar och människor som är i rörelse att det här är en ganska vanlig lördag, den enda instansen som verkar följa traditioner är Alko som håller stängt idag. Business as normal.

Behöver vi längre dagar då allt stannar, dagar när vi på något vis tvingas sakta på takten och fundera på saker som på riktigt har betydelse för oss, eller tar vi det var och en sedan när vi har tid för det?

Jag brukar definiera ordet helig för mina konfirmander med att det är något som är avskilt från det vanliga, något som är speciellt och som man känner vördnad för och på något plan längtar efter. Jag längtar efter helg i samhället, en riktig paus.

Vi har fått en uppmaning av Gud att helga vilodagen, det vill säga hålla vissa dagar annorlunda från andra dagar. Under min uppväxt fanns det tre typer av dagar, vardag, lördag och söndag. Idag lever den där söndagen på sparlåga och har egentligen bytt skepnad till en lördag.

Den enda som inte har förstått det här är parkeringen i städer som ofta bjuder på fri parkering på söndagar fast allt rulla på som om det är lördag.

Trots alla möjligheter att konsumera så önskar jag dig en fridfull helg.

, , , , ,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *