Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Mörka tider

30 Aug , 2017, 07.49 prastfreddi

 

 

Vårt församlingshem finns på försäljningslistan och det är ett helt demokratiskt drag. Förra veckan godkände Gemensamma kyrkorådet en fastighetsstrategi där Runebergsgatan 24 skall säljas.

Språkförhållandet i samfälligheten är grovt så att en tredjedel representerar Domkyrkoförsamlingen och två tredje delar den finska församlingen, så blir det ju så här. Lite som när storebror som är 1,85 håller godis i sina händer och lillebror på 1,30 försöker nå dessa – hur än man vänder och vrider så är målet för långt borta.

Jag har varit snart sex år i Borgå och under dessa år har Domkyrkoförsamlingen fått två landvinster, dels bevarades Pellinge kursgård till förmån för Karijärvi, dels renoverades Domprostgården, där kan man ju diskutera vilken församling som har större nytta av det hela – just nu upplever jag att finska församlingen använder mer på Pellinge och Domprostgården – saknar bevis dock.

 

I detta förvrängda språkbaserade läge funderar man alldeles för lite på vad som är det egentliga behoven, man tänker inte på vad som är bra för en församling. Ifall Domkyrkoförsamlingen blir av med sitt församlingshem kommer ju finska församlingen att gå miste om sitt hem – till en tredje del.

Något måste göras, samfälligheten betalar sig sjuka för våra byggnader , så sjuka att det redan sätter press på hur stor personal som församlingen har råd att ha. Jag hoppas innerligt att gemensamma kyrkorådets beslut inte håller i fullmäktige utan att man skulle leta fram en vettig lösning som fungerar i båda församlingarna.

, , , , ,

Läs också

En kommentar

  1. Utsocknes skriver:

    Det här med att allt skulle vara så demokratiskt…… Majoritetens diktatur kunde vara en annan benämning. Så så de facto, är det gräsrötterna eller de centraliseringsivrande byråkraterna som slagit ihop församlingarna (med dyr byråkrati som följd)? I vilket fall som helst har man alienerat församlingsmedlammarna från deras församling.
    Hälsningar från en utsocknesbo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *