Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Den som hänger upp sina juldekorationer sist är en looser!

21 Nov , 2017, 20.59 prastfreddi

 

Mitt arbetsbord vetter mot grannhuset. Förra veckan då jag satt och förberedde Uppbrottets söndag, kyrkoårets näst sista söndag hälsades jag av en vit julstjärna, grannen är ute i god tid.

”Oh no” funderade jag, vi är där nu igen – i julfirandets tjuvstart. Den som hänger upp sina juldekorationer sist är en förlorare.

Köpmännen satsar ju på den kommersiella julen så fort de fått kräftknivarna och de färgglada papperslyktorna understökade, men det är ju inget som man som privat konsument måste hoppa på.

För mig handlar julen om en förberedelse som börja den första advent. Advent i sin tur handlar om att gå via djupet mot den stora festen. Julen i sin tur fortsätter fram till Trettondagens oktav – tjugondag Knut.

Jag förstår att vi i norden behöver ljus i novembermörkret men jag tycker inte att det nödvändigtvis måste vara julenssymboler som vi plockar fram, speciellt när vi har blivit allt mer benägna att städa undan dem när det ännu finns många dagar kvar av julen.

Vi är ganska få som mer går enligt kyrkoårets rytm – det finns liksom starkare krafter som står över den – men för mig är den rytmen den enda rätta.  

, , , , , , , , ,

Läs också

En kommentar

  1. Glad filur skriver:

    Du har så rätt, så rätt. Men samtidigt kan vi bra konstatera att en förändring skett; Julafton upplevs idag som slutet på julen. Granen kanske slängs ut före Nyår (som ju är ett profant firande, och som inleder det nya året). Julen är då gammal och glömd. Trettondag, vaddå? Tjugondag Knut (aldrig hört).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *