Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

En kväll med Vasu

24 Mar , 2017, 08.15 prastfreddi

 

Gun Geisor hälsar välkommen.

Vasu är alltså en förkortning av det finska uttrycket: ”Lapsen varhaiskasvatus suunnitelma” det vill säga läroplanen för småbarnspedagogik. Läroplaner har trätt i kraft men den skall specificeras den för kommuner och städer innan den tas i bruk på lokalnivå. Man arbetar med frågor som ”Hur gör vi här i Borgå” eller ”Vilka är vår samarbetspartner”.

I den nya läroplanen står det att barnen har rätt till åskådningsfostran och det var kring det temat som vi igår hade samlat ett 30-tal personer som arbetar med barn i Borgå.

Vad är religionsutövande och vad är nyfikenhet på andra kulturer? Var går gränsen, vem kan vara med på ett besök till Domkyrkan. Är det okej att sjunga ”Den blomstertid” på avslutningen?’

Mirva Sandén som är sakkunnig i de här frågorna på Kyrkans central för det svenska arbetet talade om den här biten av den nya läroplanen. Jag berättade om hur vi funderar kring frågorna i Domkyrkoförsamlingen och Eva-Lotta Skogberg från staden berättade om hur hon ser på det hela. Eva-Lotta har varit med och formulerat den lokala utbildningsplanen för småbarnspedagogik.

Det blev ett fint utbyte av tankar och åsikter där jag kanske upplevde ordet tydlighet som den stora behållningen av kvällen.

, , , , , , ,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *