Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Dopträdsplundring

8 Jan , 2017, 18.10 prastfreddi

 

Idag gjorde vi något helt nytt – alltså helt nytt för Domkyrkoförsamlingen, och det blev bra.

Dopträdet i Domkyrkan

 

Under många år har man tänt ett ljus i samband med förbönen för medlemmar som avlidit. De anhörig brukar komma och tända ett ljus för sina älskade och saknade. Ljuständningen sker i samband med förbönen.

Länge har vi funderat på att de döpta också borde uppmärksammas på något sätt. Vi ber för våra nya medlemmar på samma sätt som de som lämnat oss.

I något skede dök tanken om ett dopträd fram. I dopträdet hänger vi ett löv för alla nya medlemmar som genom dopet upptagits som medlemmar i Domkyrkoförsamlingen. Min kollega Jenni Antila var väldigt driftig på den här punkten och dopträdet togs i bruk på Palmsöndagen 20.3.2016.

Idag var det dag att tömma trädet för att bereda plats för nya löv. Den här första söndagen efter Trettondag har Jesu dop som tema. Det var underbart många frivilliga som ställde upp för att söndagen skulle blir bra. Dessutom hade vi bjudit in alla som fått sitt löv upphängt.

Dagens löv som nu kommer att hänga ett år i trädet.

 

Glädjande många barnvagnar mötte kyrkfolket i vapenhusen idag. Stämningen var väntande, också bland oss som hade en tanke om hur allt skulle ske.

Dopträdet

Oj vilken fest det blev, med alla olika åldrar närvarande. Rebecka hade en fin predikan och Eric-Olof lirade på flygeln just så där underbart som han kan. Familjärt och högtidligt på en och samma gång – med dopet i fokus.

Jag är bara så glad över att få tjäna denna församling och att få arbeta med så fina ideella medarbetare och den kunskap som finns i kollegiet.

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *