Präst-Freddi bloggar om prästens vardag

Okategoriserade

Company rules

24 Feb , 2017, 07.37 prastfreddi

 

De tio budorden är en del av kristenhetens ”company rules”

I de flesta lite större företag finns det företagsregler som kanske främst reglerar hur man är i företaget med varandra och med andra utanför företaget. Ofta är reglerna komprimerade för att det lättare skall kunna brukas i verksamheten. Som medarbetare är man tvungen att omfatta dessa regler vare sig man diggar dem eller inte.

På finska heter det ” Kenen leipää syöt sen lauluja laulat” fritt översatt ”den som ger dig ditt bröd väljer de sånger som du sjunger”. I ordspråket sammanfattas egentligen hur det är och i vilket förhållande man står till sin arbetsgivare eller organisation – förutom kyrkan.

Inom kyrkan vill man ofta ha ett frikort som vi kan kalla den personliga övertygelsen. Den ger dig frihet att strunta i de gemensamma reglerna. Jag har aldrig arbetat någonstans där den personliga friheten är så stor som inom kyrkan.

Jag gör som jag gör för att jag tycker att det är rätt.

Okej det är bra att följa sin övertygelse, sitt samvete, men om det signalerar utåt att man inte binder sig i de regler som faktiskt finns så är det inte bra.

Idag publicerar fem mediahus en undersökning om hur vi präster funderar och tänker om den nya äktenskapslagen. Det suckades bland mina kolleger i socialamedier när den gjordes och sades ”Igen – inget nytt under solen”.

Vår kyrkas demokrati bygger på att besluts fattas i en given ordning där kyrkomötet är det högsta beslutsfattande organet. Att bara prästerskapet skulle bestämma vad som är rätt och fel påminner på något sätt om den kyrka som vi lämnade bakom oss för 500 år sedan.

Nå kontentan av undersökningen är  att de flesta av oss präster är färdiga att följa de regler som vi har trots att hälften tycker annorlunda.

Fast jag kan tänka mig att viga samkönade så vill jag att kyrkomötet också tycker så. Känns liksom bättre så.

, , , , , , ,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *